Категория проекти

Реклама


От каква къща и от какво жилище се нуждаете?
Share

 

 

 

От каква къща и от какво жилище се нуждаете?

 

Този въпрос явно е много важен, защото жилището, апартаментът или къщата струват страшно много пари. За повечето хора по цял свят жилището е най-голямата инвестиция в живота им и не биха искали да инвестират огромна сума в нещо, което не е точно онова, от което се нуждаят.

Същевременно отговорът на този въпрос изглежда много лесен – всеки, който ще купува или строи жилище, има достатъчен опит, за да е убеден, че всичко е много ясно и просто. Наистина, потребностите, свързани с бита, не са никак сложни, но ако ги подредим правилно и навържем в обща система, ще стигнем до изводи, които уж също са ясни и прости, а дори и много от професионалистите не знаят как да ги реализират. Затова ще Ви предложим няколко теми с такива ясни и съвсем конкретни изводи, които се надяваме да са Ви от полза при избора на проект за къща.

 

От каква дневна се нуждаете?

 

Какво трябва да бъде едно помещение и как да се организира зависи, естествено, от дейностите, които обитателите ще изпълняват в него. И ето първият пример, че проблемите на обитаването са прости и ясни, но не съвсем. Ако запитате някого каква е основната дейност в дневната, непрофесионалистите, а и повечето професионалисти ще ви отговорят, че това е отдиха. Но този отговор не е верен. Спалните са помещенията предназначени главно за отдих, а в дневната дейностите са, на първо място, общуване, на второ място - хранене - и на трето място – всякакви други. Така че, вярно е, и дневната поема част от отдиха, но само тази част, която е свързана със семейното общуване. Затова американците наричат дневната „семейна стая“, а руснаците – „обща стая“. Храненето пък е дейност, която е най-добрият „катализатор“ на общуването. Към третата група могат да се отнесат наистина всякакви дейности, които е добре да се изпълняват в компанията на останалите обитатели. Изобщо дневната не просто е центъра на жилището – тя е семейното, общото помещение, най-богато на разнообразни дейности, сърцевина на дома.

Затова и нейното пространството трябва да е най-богато и с най-големи размери. Дневната и на най-малкото жилище се нуждае от простор, а, ако в голямата къща дневната не бъде съответно (двойно и повече) увеличена, то жилището бива осакатено. При големите дневни различните функции често се обособяват в отделни кътове. Добър подход в такива случаи е пространствата на кътовете да бъдат частично отделени, но и да бъдат отворени едно към друго – създава се система и композиция от общуващи, „изтичащи“ и „преливащи“ едно в друго пространства.

 

Къде трябва да бъде разположена дневната? Кои са основните връзки на дневната с околните помещения и пространства?

 

И в този случай отговорът на първия въпрос изглежда елементарен, но и този път не е съвсем така. Всеки знае, че за дневната е важно благоприятното географско изложение и това е точно така. Само че освен към благоприятното изложение дневната трябва да се разположи така, че задължително да е обърната към най-красивия изглед от околната среда, а също и към двора и по-точно към неговия композиционен център – най-благоустроената, най-озеленената и най-привлекателна част на двора.

Важно е да наблегнем на значението на връзката на дневната с двора. Първо ще уточним, че дневната група има три основни функционални връзки с околните помещения и пространства – с входа на сградата, с нощната група (групата на спалните помещения) и с двора. От трите връзки тази с нощната група има най-малко архитектурно-естетическо значение. Тази връзка по принцип се реализира през изолационен коридор. По-важна естетическа функция има връзката с входа на сградата, защото тя служи за комуникация с околната урбанизирана среда - с улицата, квартала, града и, съответно, има и представителен характер. Но най-важна от естетическа гледна точка е именно връзката с двора. Основното богатство на еднофамилната сграда в сравнение с апартамента е собствената озеленена околна среда – двора и връзката с него, с неговия главен кът (т.е. композиционен център) трябва да бъде засилена и всячески подчертана – иначе сме осакатили това богатство. Реализирането на силна връзка става чрез пряк подход директно към двора или през богато озеленена голяма тераса, както и с максимално остъкляване на дневната в нужната посока.


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.