Категория проекти

Реклама


Слънчева инсталация - колектори

Слънчева инсталация - колектори

Share

Фамилна слънчева инсталация за топла вода В непрекъснато усъвършенстване през последните 20 години слънчевите технологии вече достигат краен етап на развитие.

 

Слъчева инсталация - колектори  -1 Слъчева инсталация - колектори  -2

 

Днес, освен частни лица,много строителни предприемачи използват преобразуваната слънчева енергия за производство на битово горещо водоснабдяване. Жилищни сгради,хотели,болници и почивни станции са най-честите й приложения.Те се използват от този безплатен източник на екологично чиста и неизчерпаема енергия.Фамилната слънчева инсталация позволява да се използва за всички нужди от топла вода.Възможността за получаване на субсидии при проучвания и реализация на проекти,в рамките на плана Енергийна ефективност,са допълнителен стимул.

Къде се използват слънчевите инсталации ?

България получава достатъчно количество слънчеви лъчи,което прави използването на този възвръщаем и безплатен източник рентабилно.Слънчевата радиация достига средно до 1500кW/кв.m на година.Тази енергия не е предназначена само за частни лица.Много инвеститори,работещи в обзавеждането и жилищните сгради,вече са избрали термални слънчеви инсталации.
За да бъде една инсталация ефикасна и рентабилна,е необходимо нуждите от топла вода да бъдат равномерно разпределени през цялата година,включително и през лятото,когато системата е най-продуктивна.
Какво се прави при неблагоприятни периоди-зима,полусезони,дълъг период на лошо време?
Слънчевата енергия не може да осигури напълно производство на топла вода.Затова водосъхранителния съд е оборудван с допълнително подгряване,което в нужда покрива нужната разлика.Допълнителния топлинен източник може да бъде-електрически нагревател,серпентина(с течно допълнително подгряване),свързана с котел на газ,нафта или дърва.Втори водосъхранителен съд оборудван с електрически нагревател може да предостави допълнителната топлина.

Приложения

В някои сектори слънчевата енергия е особено приложима за производство на битово горещо водоснабдяване.А именно хотелите и здравните заведения,които са големи потребители на топла вода  през цялата година.За жилищните сгради възвръщаемостта е по-голяма отколкото при индивидуалните системи,заради възможностите за рационализация на слънчевата инсталация и равномерно разпределение на нужди през годината.
В други сектори, изборът на слънчева енергия е по-слабо рентабилен, където е необходимо да се направят предпроектни проучвания. Това са офис сгради, където потреблението на битово горещо водоснабдяване е ограничено.Места с непостоянна заетост,като някои почивни станции,сгради,необитаеми през лятото,училища,гимназии. Как работи ?
Една слънчева система за производство на битово горещо водоснабдяване съдържа 5 компонента(колектори,преносна мрежа,съхранение,допълнителна енергия и разпределителна мрежа).Колекторите преобразуват слънчевите лъчи в топлинна енергия и я предават на течност( най-често антифриз,който предпазва от замръзване),която преобразува топлината на битовата вода.Затоплената вода се запазва в акумулатор, свързан в мрежа с допълнително подгряваща енергия. За територията на България използването на такава допълнителна енергия е неизбежно. Пълно покриване на годишните нужди от слънчева система е нереално.
При колективни инсталации се използва електрическа помпа, която преобразува подгряващата течност.Посредством диференциален терморегулатор се контролират температурите в колектора и акумулатора. Ако температурата в акумулатора е по-високa от тази в колектора помпата спира и се задейства, когато тя е по-ниска, за да отдаде топлина на водосъдържателния съд.
За да бъде една инсталация ефективна и добре пригодена , трябва да се вземат под внимание множество фактори
Географско положение-производството на слънчева топла вода е възможно за цялата територия на Европа,включително и България,като не се наблюдават големи разлики в различни райони.
Анализиране на нуждите от битово горещо водоснабдяване на сградата-за да бъде напълно оправдана инвестицията в една слънчева система е необходимо тя да има приложение целогодишно.Затова относително точното й оразмеряване е от особена важност.
Климатът на региона обуславя големината на колектора.В България стойностите на сумарната слънчева радиация е сравнително висока.
Броят на консуматорите влияе върху правилният избор на слънчевата система-колкото повече има нужда от топла вода,толкова по-голям трябва да бъде водосъхранителния съд.
Не използването на лицензирани проектантски услуги ,може да доведе до намаляване на продуктивността и съответно повишаване на цената на кw/h енергия. Една слънчева инсталация покрива до около 60% от годишните нужди от битово горещо водоснабдяване. На практика 100%-тово покриване е нереално.
Характеристика на състоянието на сградата-това позволява да се избегне интегрирането на слънчевата система към инсталация в не добро състояние и така да се навреди на оптималното й функциониране. За предпочитане е да се подновят всички компоненти в разпределителната мрежа,за да се избегнат загубите и да се постигне максимална енергийна ефективност.И по този начин възвращаемостта на инвестицията е рентабилна.
Преди да се инсталира системата трябва да се спазват следните стъпки: да се избере най -доброто място за водосъхранителния съд да се скъси възможно най- много разстояние между съда и колектора. Да се ограничат топлинните загуби с изолиране на топлопреносителната течност.
Резервоара да се поставя в топло помещение или в такова,което е изолирано.

За оптимална ефективност: най -добра ориентираност на юг ,за да се улови максимума от слънцегреенето.

Възможни места за инсталиране-върху покрив, върху навес, върху фасада, на терасата или дори на пода пред къщата.

Подходящо насочване-за целогодишно използване,слънчевите колектори са най-често инсталирани на 45 градуса по отношение на хоризонта.
Слънчевата енергия е на разположение навсякъде, не замърсява, безплатна и лесна за преобразуване.Това е възобновяема енергия, най-лесно използвана от потребителите.

Колективни сгради( болници,жилищни сгради,хотели,санаториуми,почивни станции и др.) могат да задоволяват нуждите си от топла вода посредством слънчевата енергия

Компетентни експерти могат да помогнат да се изберат модел и инсталация,които са най-подходящи за дадените нужди в зависимост характеристиките на местообитанието.

За да се произведе топла вода е необходимо едно просто приспособление,което да преобразува слънчевата енергия в топлина.

 

   

източник moi-dom.net


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.