Категория проекти

Реклама


Проект пасивна къща с.Марково, Пловдив

Проект пасивна къща с.Марково, Пловдив

Share

Проектът в с. Марково е замислен като пилотен и има за цел да покаже модел на пасивна къща у нас.

  •  Проект пасивна къща с. Марково


Архитекти: арх. Елена Апостолова, арх. Тихомир Стоянов,  арх. Ива Стоянова - фирма "А-Факт" ЕООД, гр. Пловдив
Инвеститор и изпълнител: инж. А.Ставрев и инж. Н. Ставрев „Оберон Концептбау“, гр. Пловдив
ОВК: „Гео сис”, гр. Пловдив инж. Огнян Пеков и инж. Нeдко Шопов
Консултанти: „Energy+  International”, гр. София: арх. Гергана Барабонкова (e консултант на проекта и координира сертификацията му по Стандарта на пасивните сгради), инж. А. Ставрев
Визуализации: "А-Факт" ЕООД

ПРОЕКТЪТ

Къщата ще бъде изградена в с. Марково край Пловдив. Проектът е за РЗП 220 кв.м. 
На първо ниво е предвидена дневна зона с трапезария и кухня, една спалня и обслужващи помещения. На втория етаж ще са разположени три спални със санитарни помещения. 
На юг и на север върху самостоятелна конструкция са предвидени две тераси. Северната ще служи за достъп до покрива, който ще осигурява още 100 кв.м. функционална площ на собствениците. Цялостната концепция е съчетание на съвременната архитектура с техническите изисквания, покриващи стандарта за пасивна сграда. За да постигне тези стандарти, разходите за отопление трябва да бъдат с 90% по-ниски от тези при конвенционално строителство. 

Ниското потребление на енергия ще бъде постигнато с необходимата за целта топлоизилация, енергоефективни прозорци, въздухонепроницаемост на сградната обвивка и контролирана вентилация на помещенията с възстановяване на енергията от отработения въздух. Битовата гореща вода ще се доставя от слънчеви колектори.

Проектът в с. Марково е замислен като пилотен и има за цел да покаже модел на пасивна къща у нас. 
В Австрия и Германия, където са построени повечето пасивни сгради в света има държавна политика, която насърчава този тип строителство. Най-същественото при този проект е, че къщата ще бъде сертифицирана в Института за Пасивни Къщи в Дармщат Германия.

ИНВЕСТИТОР И ИЗПЪЛНИТЕЛ
„Оберон Концептбау“ е инвеститор и изпълнител на проекта в с. Марково. Компанията е с дългогодишен практически опит в Германия и България. Инж. Н. Ставрев е сертифициран специалист по стандарта пасивни сгради. Мениджър на компанията инж. А. Ставрев, който е докторант в Ахен дава интересното предложение в проекта да се приложат хай технологиите от Германия и стандарта „пасивна сграда”. 
Изборът на архитекти  не е случаен.  "Арх. Апостолова е доказан специалист с отлично име и чудесни обекти, има сертификат за проектант на пасивни къщи. „Оберон Концептбау“ и Архитектурна фирма „ А- ФАКТ „ имат съвместно изпълнени много сгради." Инж. Ставрев и арх. Апосторова са успешно завършили обучението за "сертифициран Дизайнер Пасивни сгради" към „Energy+  International”.
„Оберон Концептбау“ са напълно убедени в ефективността на идеята и стандарта „Пасивна къща” и полагат всички усилия, за да премине проекта през всички етапи,  необходими за сертифициране на сградата. 

КОНСУЛТАНТЪТ
Консултантите от „Energy+”  имат за задача да съгласуват работата с цел да се покрият всички изисквания на стандарта за пасивна сграда. При работата в Марково, консултантите работят с екип, притежаващ висока квалификация: арх. Е. Апостолова от фирма " А-Факт" и инж. Н. Ставрев от "Оберон Концептбау" са преминали обучение за "Сертифицирани дизайнери на пасивни къщи". Техните сертификати са издадени от Института за пасивни къщи, Дармщат Германия. Това е факт, който значително облекчава работата по реализацията на проекта, тъй като главните действащи лица, а именно архитектът и изпълнителят са сертифицирани специалисти по стандарта на пасивните сгради. Още в началото, основна цел е къщата в Марково да бъде сертифицирана пасивна сграда, с документ издаден от Института в Германия. 
Консултантската компания Energy+  преглежда конструктивните чертежи, чертежите за сградните системи и спесификациите на сградните компоненти и прави необходимите препоръки. Консултантите съгласуват проектната документация и моделират къщата в Марково с „Пакета за проектиране на пасивни къщи” - специален софтуер за проектирането на пасивни сгради.  Чрез него се преценява на ниво проект какво ще бъде енергийното потребление на съответната сграда и дали тя ще покрие стандарта. 
Задачата на консултанта е да координира сертификационния процес в с. Марково с Института за пасивни къщи, Дармщат Германия.

ОВК
Вентилационна система за поддържане на санитарно-хигиенните норми и микроклимат в обитаемите помещения е задължително изискване в пасивната къща. Правилният подбор на изолационните материали за ограждащите конструкции и елементи допускат загуби на отопление от 13 kWh/m²a годишно.
Вентилационната система се осъществява чрез рекуперативен топлообменник Renovent HR-Brink с КПД 83%. За по-голяма ефективност като енергиен източник се използва земятa чрез  топлообменник, който представлява 56 л.м. тръба от високоплътен полиетилен ф110, вкопан в земята на 1,5 / 2 m дълбочина.
Изхвърленият от къщата отработен въздух 180 m³/h, който се засмуква от кухнята и от санитарните помещения, отдава енергията си на постъпващия пресен въздух. Пресният въздух 180 m³/h, вече обработен, се подава в дневната и спалните помещения. Коридорите са зона на трансфер. Вратите трябва да имат декомпесационни решетки.
В зимния период се предвижда допълнително подгряване на пресния въздух, с термопомпен агрегат въздух-вода тип Altherma на Daikin. Въпросният агрегат се използва и за доставка на БГВ през зимата и преходните периоди. Термопомпеният агрегат постига коефициент на трансформация от  3,95 средно годишно. През лятото БГВ се доставя чрез 14 m² слънчеви колектори. 
Смукателните и нагнетателните решетки в къщата са снабдени с регулиращи секции, което позволява прецизно балансиране на вентилацията. Това се прави с цел недопускане на по-високи скорости на въздуха, усещане за течение и дискомфорт в обитаемата среда.
Вентилационната система е окомплектована с шумозаглушители, които не допускат високи нива на шум.С избора на споменатото оборудване се постигат годишни загуби (за всички нужди на къщата) от 60 kWh/m²a  първична енергия.

Проект пасивна къща с. МарковоАвтор / Източник: Визуализация А-факт ЕООД

автор:ka6tata.com


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.