Категория проекти

Реклама


Пасивна къща в Свети Митър, Лозен

Пасивна къща в Свети Митър, Лозен

Share

Построяването на семейната къща е поредния успех на Студио АРХЕ - не само като автор на проекта, но и като проект мениджър през целия период на строителството.

Проектът е за екологична пасивна къща, естествено сливаща се с околната природна среда, в която е проектирана - подножието на Лозенска планина, в с. Лозен, на 15 км от София.

 

Инвеститор: Частно лице

Проектант: Студио АРХЕ

Екип: арх. Г. Николов, арх. Б. Таков

Изпълнител: Проект мениджър: Студио АРХЕ ЕООД; строител: Мират груп ООД

РЗП: 333

Функционално къщата е организирана по следния начин: на приземния етаж е основно зона ден, а на второ ниво - зона нощ. Комфортното обитаване се допълва от голям гараж и просторна южна тераса по терена, разположена по продължението на цялата дневна и в директна връзка с нея.


На запад къщато завършва в един от най-характерните елементи, формиращи образа на сградата, а в същото време и най-живописното кътче за обитателите й - „огнището", представено като семейно покрито барбекю с място за сядане, издигащо се високо над терена. То предлага както уединение, така и великолепна гледка към заобикалящата го природа.

Един от водещите принципи при проектирането на пасивна къща е компактният обем. С отделянето на допълващите функции от основния обем и третирането им в съзвучие с него, къщата придобива по-малък мащаб, вписвайки се и в сложния релеф на околната среда.

Силно изразеният двускатен покрив, характерен за планинските къщи, оформя до голяма степен образа на сградата.

От Студио АРХЕ са имали за цел да оптимизират енергийната ефективност на къщата, доближавайки я до нулево енергийна сграда. За това е използван южният скатен покрив, за да бъдат разположени фотоволтаични панели и колектори за битова гореща вода.

Енергийната равносметка, калкулирана в PHPP, вследствие на взетите мерки (подходящи изолации, избягване на термомостове, ориентацията на къщата и др.), е следната:

  • Специфичната нужда за отопление: 14.8 kWh/m2 годишно;
  • Нуждата от първична енергия за всички нужди: 53 kWh/m2 годишно;
  • Произведена енергия от фотоволтаичната система: 29 kWh/m2 годишно;
  • Резултат от тест за въздухонепроницаемост n50 (Blower door тест): 0.13 h-1 (при допустим задължителен резултат за всяка пасивна къща не повече от 0.6 h-1).

Чрез съвременна интерпретация на традиционни строителни похвати и технологии, както и чрез използването на естествени материали, като дърво и камък, проектът успява да предаде духа на мястото и принадлежността си към него.

Успешно проведеният Blower door тест на къщата с резултат от такъв порядък (0.13 h-1) е забележителен за пасивни сгради с лека конструкция и е предпоставка за още по-ниски от проектните експлоатационни разходи и гарант за качествената и прецизна работа на всички изпълнители.

автор:citybuild.bg


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.