Категория проекти

Реклама


Къщата “Енерджи плюс” Енергоспестяващият живот е възможен.

Къщата “Енерджи плюс” Енергоспестяващият живот е възможен.

Share

Футуристична сграда с технология Bosch - Пример за живот в синхрон с устойчивото развитие.

Футуристична сграда с технология Bosch

Футуристична сграда с технология Bosch Автор / Източник: Роберт Бош ЕООД - направление Термотехника

Около 40% от общия разход на енергия и една трета от емисиите на CO2  в Европа се падат на сградите. 85% от енергията се използва за отопление и подгряване на водата, а делът на електрическите консуматори от 15% е сравнително нисък. Несъответствието се дължи на техническото състояние на отоплителните системи. В Германия в края на 2011 г. само 13 % от 17,8 милиона инсталации са с модерна технология. Чрез замяна на остарелите системи емисиите от CO2 могат да бъдат редуцирани с до 55 милиона тона. Това е половината от годишните емисии CO2 на всички автомобили в Германия.

За да се превърне от консуматор в производител на енергия, сградата трябва да изпълни три условия. Първо, трябва да се поддържа ниска консумация чрез оптимизирана изолация и използване на остатъчните енергийни потоци. Остатъчните енергийни нужди се покриват ефикасно. Освен това самата сграда трябва да произвежда колкото се може повече ток. За да изпълнят тези изисквания, къщите „Енерджи плюс” са оборудвани с модерни компоненти. Една типична система се състои от фотоволтаична соларна инсталация, контролирана рекуперационна система с оползотворяване на отпадъчната топлина и електрическа термопомпа. Модерни икономични домакински уреди с клас на енергийна ефективност A++ от Бош допълват обзавеждането. Енергийният излишък може да се използва за зареждане на електро-велосипеди и електромобили.

През декември 2011 г. Бош Термотехника пусна в експлоатация къща“Енерджи плюс” във Вецлар, Германия.
Сградата представлява еднофамилна къща с мазе, сервизно помещение и паркомясто. РЗП на къщата е 160 кв.м, а площта на парцела е 660 кв.м. стандарта на сградата е KfW* ефективност на къщата 55. Тя има допълнително оборудване 4 eBike - електро-велосипеди със задвижване Bosch.

Отоплителната и вентилационната техника са:

Отоплителна и вентилационна техника:

  • Eлектрическа термопомпа Buderus Logatherm с топлинна мощност (B0/W45) по DIN EN 14511: 9,2 kW;
  • Фотоволтаичен соларен модул Aleo S79: 75 кв. м. с мощност 10,8 kWp;
  • Контролирана рекуперационна система Buderus Logavent HRV 31: ефективна до 91% чрез регенериране на топлината.

Домакинските уреди в къщата са с марката Bosch от клас A++.

Кухнята е оборудвана с :

  • индукционен готварски плот,
  • фурна,
  • уред за готвене на пара,
  • микровълнова фурна,
  • хладилник с фризер,
  • кафемашина – пълен автомат
  • миялна машина.

В сервизното помещение има автоматична пералня и сушилна машина.

Производствените разходи на сградата са 550 000 евро, от които 35 000 евро за фотоволтаична соларна система. За сравнение със стандартно изпълнено ново строителство допълнителната инвестиция възлиза на около 35 000 евро за фотоволтаичната соларна система.

Футуристична сграда с технология Bosch “Енерджи плюс” е много повече от научен проект. Тя е пример за живот в синхрон с устойчивото развитие, притежава положителен енергиен баланс на годишна база и може да се реализира изцяло със стандартна техника.

Еднофамилната къща във Вецлар, Германия за една година произвежда повече енергия, отколкото обитателите й консумират. Благодарение на фотоволтаичната соларната система, ефикасното отопление и изолация, както и на икономичните домакински електроуреди, предвидените енергийни нужди от 7 550 киловатчаса годишно се съпоставят с очакваното производство на ток от 9 100 киловатчаса. Къщата, наречена “Енерджи плюс”, е построена от направление “Термотехника “ на Бош с нейния бранд Buderus и сградните специалисти Buderus Immobilien GmbH (BIG) и Schwörer Haus.

„Искаме да покажем, че подобен проект може да се реализира с наличната на пазара техника”, споделя Уве Глок, председател на управителния съвет на „Бош Термотехника”. Жилищните сгради консумират около 40% от общото първично потребление на енергия в Европа и отделят около една трета от емисиите на CO2. Около 85% от енергията отива за отопление и подгряване на водата, докато делът на oстаналите електрически консуматори oт 15% е сравнително нисък. Според Глок това несъответствие се дължи на техническото състояние на отоплителните системи. Чрез подмяна на неефективните системи емисиите от CO2 могат да се намалят с 55 милиона тона годишно. Глок е убеден, че къщата “Енерджи плюс” постепенно ще се наложи като стандарт.

Благодарение на това изпълнение, основните енергийни потребности за отопление и топла вода на сградата с 160 кв.м. жилищна площ намаляват от 91 до под 50 киловатчаса на квадратен метър годишно в сравнение със стандартното строителство. Инсталираните на покрива соларни модули с пикова мощност 10,8 киловата призвеждат толкова много ток, че енергийният баланс на сградата е положителен през цялата година.

Разликата е достатъчна за покриване на енергийните нужди на четирите eBike (електро-велосипеди) със задвижване Bosch, предоставени на наемателите.

Автор: Роберт Бош ЕООД - направление Термотехника


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.