Категория проекти

Реклама


Детска градина в Габрово отваря врати за Дните на пасивната къща

Детска градина в Габрово отваря врати за Дните на пасивната къща

Share

За прояви, с които България ще се включи в международното събитие, разказа Драгомир Цанев, мениджър проекти в ЕнЕфект.

В рамките на Международните дни на пасивната къща от 8-ми до 10-ти ноември вратите на стотици пасивни сгради по света ще бъдат отворени за посетители. У нас събитието ще бъде отбелязано с конференция и посещение на първата публична сграда, проектирана и изпълнена в „пасивен" стандарт - детска градина „Слънце" в Габрово. Форумът ще се проведе на 8 ноември (петък) от 10.00 часа в Ритуалната зала на общината.

В Габрово, заедно с общинските експерти, пряко ангажирани в проекта, участие в събитието ще вземат проектантите на детската градина (официално сертифицирани от Институт „Пасивна къща") и представители на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия.

Драгомир Цанев е мениджър проекти в ЕнЕфект. Той е бакалавър по журналистика и магистър по връзки с обществеността; доктор по журналистика с профилирана специалност "Теория на комуникацията" във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски" (2009). Драгомир Цанев е координатор на успешно завършилия проект BUILD UP Skills България; ръководител на дейностите по проектите NET-COM и PassREg (програма Интелигентна енергия - Европа на ЕК) и Финансиране на инвестиции в енергийна ефективност (Икономическа комисия на ООН за Европа). Лектор е в редица международни конференции в областта на политиките за устойчиво енергийно развитие.

Г-н Цанев, детската градина в Габрово е един от проектите, за които съдейства ЕнЕфект. Каква е основната част от дейността на Центъра за енергийна ефективност?

Една основна част от дейността на ЕнЕфект за енергийна ефективност е работа по проекти по програмата „Интелигентна енергия - Европа" на ЕК и като част от тези проекти ние имаме сериозно сътрудничество с института „Пасивна къща" в Дармщат, Германия. Пасивната къща е концепция, която е един от най-отявлените пътища към сгради с потребление, близко до нулевото, които трябва да са факт в Европейския съюз - от 2019-та година за публични сгради и от 2020-та - за всички сгради.

Нашата мисия е да наложим визията за енергийно ефективно строителство в България и подходът „Пасивна къща" е един от подходящите за това, така че в рамките на няколко проекта се опитваме да подпомогнем българските общини да тестват този тип строителство, тази концепция на практика.

Освен енергийните спестявания, които са в пъти по-големи отколкото традиционното стандартно строителство, има и доста други социални ползи. Това е нашата мотивация, а вече имаме и първия видим резултат - детската градина в Габрово. Новата пристройка към съществуващата сграда е проектирана с наша помощ. Строителството е в последна фаза и в момента се правят тестове, които водят към сертифициране.

Детската градина в Габрово е първата публична сграда, проектирана и изпълнена в „пасивен" стандарт у нас, така ли?

По наша информация друга публична сграда по този стандарт в България няма. Има частни сгради, които са проектирани по пасивен стандарт, но на мен не ми е известно да имат сертификат от института в Дармщат. Сега нашата борба е да сертифицираме сградата, т.е. да докажем, че изпълнението й отговаря на заложените в проекта характеристики.

Кажете и малко повече за предстоящата конференция във връзка с Дните на пасивната къща у нас?

Освен представителите на община Габрово, ще дойдат и представители на община Бургас, която е наш партньор по един от проектите - „Региони на пасивната сграда и възобновяемата енергия" - PassREg. Миналата година общината организира малко събитие за представяне на проекта, но тя все още няма реална сграда.

На конференцията очакваме да присъстват и представители и на други общини - тъй като ЕнЕфект е и секретариат на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия, се опитваме да разпространяваме практиката сред местните власти.

Получих и потвърждение, че на конференцията ще присъстват и от Софийската енергийна агенция - SOFENA, така че ще се получи едно сериозно събитие. То ще бъде открито със съорганизаторите от Областен информационен център-Габрово, които се занимават с оперативните програми. Така че ще има две сесии по програмата „Региони в растеж" за следващия програмен период.

След това ще представим концепцията пасивна сграда, дейностите в подкрепа на общинските администрации както по оперативните програми, така и по други програми на Европейския съюз, ще стигнем до представяне на пасивната детска градина заедно с още един подход, по който започваме да работим заедно с община Габрово за обновяване на сгради.

След конферентната част ще има посещение на детската градина заедно с проектантите, които ще обяснят на място кой детайл с каква цел е проектиран и съответно какви са очакваните ползи.

Детска градина "Слънце" в Габрово: строителни дейности. Проектът е на архитектурно студио „СолЕр Интернешънъл" ООД със съдействието на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия".

Детска градина "Слънце" в Габрово: строителни дейности. Предвид поставените високи изисквания за енергийна ефективност, формата и ориентацията на двуетажното здание и вътрешното разположение на помещенията му предполагат максимални топлинни печалби от слънцегреене и минимални топлозагуби.

Детска градина "Слънце" в Габрово: строителни дейности. Сградата вече е пред завършване, като в момента се провеждат тестове за въздухонепроницаемост с цел сертифициране по стандарт „Пасивна къща".

Детска градина "Слънце" в Габрово: проект. В помещенията ще има подово лъчисто отопление, оразмерено при температурен режим 32-370С. Предвидена е контролирана общообменна вентилация с рекуператори с КПД>75%, при което затоплянето на въздуха се нуждае от минимално количество енергия. Подът се топлоизолира с 18 см XPS под подовата стоманобетонова плоча и 2 см над подовата плоча за екраниране на подовото отопление. Ще бъде поставена ПВЦ дограма с високи топлоизолационни параметри. Основният топлоизточник е термопомпен агрегат „въздух-вода". Като допълваща и резервна мощност при много ниски зимни температури се включва абонатна станция на централното отопление. Ще бъде поставен комбиниран бойлер за подгряване към слънчева инсталация със селективни колектори. 

Детска градина "Слънце" в Габрово: проект. Всички външни и вътрешни стени ще са от решетъчна тухла 25 см и топлоизолация от външната страна 20 см EPS с графитни частици. Покривът е скатен, с бетонова конструкция, топлоизолиран с 30 см стъклена вата.


Мерки за постигане на пасивни показатели ще бъдат предприети и в още три образователни институции в Габрово. Със съдействието на експерти от „ЕкоЕнергия” ще бъде извършено енергийно обследване на сградите на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Цанко Дюстабанов“ и бившата прогимназия „Радион Умников”, която ще се превърне в общински център за работа с деца. Обектите са включени в проект „Техническа помощ за подготовка на община Габрово за следващия програмен период 2014 – 2020”. По него ще се разработят инвестиционни проекти за следващо финансиране от оперативната програма за регионално развитие.

автор:citybuild.bg


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.