Категория проекти

Реклама


Да се стоплим с външна изолация

Да се стоплим с външна изолация

Share

Със сигурност сте чували за понятието „външна изолация“ и за чудесата, които този сравнително нов метод на отопление върши. Но знаете ли защо мнозина избират именно външна изолация за своето жилище и на какъв принцип действа тя?

Да се стоплим с външна изолацияСещате ли се фасадите на колко много жилищни сгради изглеждат като закърпени от мазилка с разнообразни цветове? Да, това е външна изолация, която предпазва стените на жилището от изстиване и задържа влагата навън. А сещате ли се за онези „алпинисти“, които все по-често виждате да висят по фасадите на блоковете, правейки същите тези кръпки само на определени места? Да, те поставят външна изолация само по дължината на външните стени на жилището ви, така че енергийните загуби чувствително намаляват, а стайната температура се повишава.
В последно време стремежът към по-комфортен, и в същото време по-икономичен начин на живот, се е превърнал в идея-фикс за средностатистическия българин. И това е съвсем разбираемо – с нарастващите цени на отоплителната енергия и почти минималната разлика в качеството й, всеки търси ефикасен метод да запази уюта и благоприятната атмосфера в дома си. И въпреки че на пазара се предлагат какви ли не методи за намаляване  на топлинния разход отвътре - навън, като че ли външната изолация се оказва най-предпочитана. И това не е случайно.

Що е то „външна изолация“?

Топлинната външна изолация е строителна система, която защитава външните стени на жилището ви от замръзване, не позволява пропускането на влага и мухъл вътре в дома ви, изравнява температурните колебания на носещите конструкции и спестява до около 40 % от разходите за отопление през зимния сезон. Освен това с външна изолация се увеличава продължителността на експлоатация на носещите стени в реконструирани сгради и се съкращават разходите по новото строителство. Представете си, стена с външна изолация изстива 6 пъти по-бавно от стена с вътрешна изолация и запазва хладината вътре в жилището ви през горещите летни месеци. 
Да се стоплим с външна изолация
Кои причини налагат поставянето на външна изолация?

Като основна причина за поставяне на външна изолация, специалистите и потребителите изтъкват кондензирането на влагата, в резултат на ежедневните домакински дейности или големите температурни различия. Тя се наслоява по най-студените повърхности в едно помещение (най-често стените) и така благоприятства образуването на плесен. Редовното проветряване обаче води до друг проблем – външната температура влиза вътре в жилището и това обезсмисля енергийния разход като през лятото, така и през зимата.

Модерната плътно затваряща се дограма задържа въглеродния диоксид (CO2) в помещението и въздухът става тежък и неприятен. Правилно поставената външна изолация обаче свежда тези проблеми до минимум заради паропропускливия си топлоизолационен материал и водоотблъскващото еластично крайно покритие, които държат стената топла и суха и в допълнение разрушават естествената среда за развитието на гъби и плесени.

Какви са предимствата от поставяне на външна изолация?

  • Загубата на топлинна енергия, поглъщана от външните стени, значително намалява.
  • Външната фасада на жилището ви се запазва ненакърнена по-дълго време.
  • Повишава се звукоизолацията на жилищните помещения.
  • Предотвратявате събирането на влага и отлагането на мухъл по стените и таваните.
  • Решавате проблема с течащите фуги при едроплощния кофраж.
Да се стоплим с външна изолация
Как се поставя външна изолация?

Ако сте се спрели на варианта „външна изолация“ и живеете в жилищен блок, на първо място трябва да съгласувате решението си или с Общината, или със съседите си. Макар и само формалност, понякога това се налага с оглед ненакърняване на фасадата на блока, особено при новото строителство, при което външната замазка е все още здрава. Освен това, въпреки че можете да се доверите на принципа „направи си сам“, за да не се появят дефекти в конструкцията и за да постигнете максималната й ефективност, е най-добре да се доверите на екип от професионалисти. Те ще огледат, оразмерят и положат материалите изключително бързо и ще ви спестят много главоболия.

Най-общо, външната изолация се състои от няколко слоя различни по вид материали, които се наслагват един върху друг в строго определена последователност, от която зависи и крайният резултат. За основа винаги се слага циментова мазилка, за която се залепва изолационната плоскост (може да бъде стиропор, фибрант, вата и др.). Тя се укрепва с дюбели и върху нея се поставя фина мрежа, която да проспуска въздух между плоскостта и следващия слой мазилка. Накрая се прави декоративна замазка. 
Да се стоплим с външна изолация
Осигуряването на комфорт и уют за цялото семейство със сигурност е един от приоритетите в ежедневието ви. Но когато се отнася до условията на живот, които можете да си посволите, всяко решение трябва да бъде прецизно премерено – не само защото засяга бюджета ви, но и защото трябва да има продължителност и максимална ефективност. Ето защо, макар другата алтернатива за топлоизолация – вътрешната, да ви се струва по-леснодостъпна и по-изгодна, тя няма да има същите преимущества, които получавате с външна изолация – а именно – сух, топъл и тих дом години напред.

 

автор:http://zadoma.rozali.com/remont/p11810.html


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.