Категория проекти

Реклама


Блок 63 в София получава около 1000 лв. на месец от соларната си централа

Блок 63 в София получава около 1000 лв. на месец от соларната си централа

Share

Сградата в жк. "Христо Смирненски" е на 14 етажа, с два входа и 117 имота. 120 поликристални модула произвеждат електричество от юни.

Цялата мощност е 28 киловата и 200 вата. Електроенергията е напълно достатъчна, дори остава нещо отгоре, за допълнителни разходи. През първите няколко години поддръжката на съоръжението е близка до нулата. А освен че се използва едно иначе празно пространство, покривът е предпазен от директната слънчева светлина.

слънчева инсталация на покрива на блок в софия

Идеята за слънчевата инсталация е от 2010-та година и неин инициатор е председателят на етажната собственост Антон Желев, който е член на управителния съвет на Българската соларна асоциация. Още от създаването си през 2011 г. организацията се бори за разпространението на енергийни мощности близо до потребителя.

За осъществяването на идеята се почва от бавно събиране на подписи човек по човек, след което - 18 месеца изготвяне и придвижване на документи. "И ние говорим за зелено производство, а отсякохме една гора, за да правим хартия и копия, за да ги съгласуваме с различните отдели", казва Желев. Същият процес в Западна Европа отнема нищожно време в сравнение с процедурите у нас.

"Навсякъде в Западна Европа малките фотоволтаични централи са на уведомителен режим" - казва Желев. Тоест, чак след монтажа електроразпределителното дружество се уведомява, негови представители идват и сключват договор с хората от имота и инсталират електромер, който отчита постъпващата енергия. "Аз съм 100 процента убеден, че ако законодателно може да се направят тези малки централи да са на уведомителен режим, процедурата да бъде абсолютно опростена и ако има стабилно кредитиране от страна на държавата, много хора ще се възползват от това", казва Антон Желев.

Изчисленията при действащите в момента цени показват, че приходът на блока от централата е около 11 000 лева на година, които обаче са разпределени неравномерно. През юли и август например ЧЕЗ са им платили по над 1100 лева на месец, а за октомври парите са само 814 лева. Но сметките показват, че всеки един от двата входа ще получава средно по 500-600 лева на месец.

Източници: БНТ и Труд

Снимка: Труд


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.