Категория проекти

Реклама


Академия за пасивни къщи строят до Пловдив

Академия за пасивни къщи строят до Пловдив

Share

Проектът получи сертификат от Passivhaus Institut - Darmstadt

Първата академия за пасивни къщи ще бъде построена само на няколко километра от Пловдив, в с. Марково. Зад амбициозният проект стоят строителни инженери от Мюнхен и Пловдив, които вече са сертифицирали проекта си по стандарта на Passiv Haus Institut Darmstadt. За строителството се търси финансиране от немски фонд. 

 

Академия за пасивни къщи строят до Пловдив

Сградата ще функционира като образователен център, обяснява възложителят инж. Н. Ставрев от фирма “Оберон Концептбау”. Инициаторите вече имат предварителни договори с Камарата на строителите, клон Пловдив, София и Смолян. Работници и служители на фирмите, членуващи в гилдията, ще бъдат обучавани в стандартите на типа “пасивна къща”, обяснява Ставрев. За целта е поканена арх. Барабонкова, сертифициран лектор към Института за Пасивни къщи (Passivhaus Institut) Дармщадт, Германия. С инициативата ще бъдат ангажирани и учениците от Строителния техникум, където специалността се открива като допълнителен предмет. В пловдивската академия ще се включи и Българската фотоволтаична асоциация, която ще използва пространствата на пасивната къща, за да представя нови модели фотоволтаици.

Пасивната къща трудно се налага на пазара ни като концепция, за повечето европейски страни обаче тя е нещо традиционно. През 2019 г. Берлин ще затвори 18 атомни централи и вече се вземат мерки как да се навакса недостигът на ток, който ще се появи след това, казва инж. Ставрев. Той допълва, че в тази връзка в района на Франкфурт днес се издават разрешения за строеж само на пасивни къщи. Подобни правила се очаква да станата задължителни и на нашия пазар. До началото на 2019 г. всички страни-членки на ЕС ще приемат правила, според които сградите ново строителство ще трябва да разполагат със съоръжения, които произвеждат електроенергия. Това може да стане само чрез прилагане на концепцията за пасивна, нулева или умна къща, обясняват експерти в бранша. Или чрез монтирането на слънчеви панели и други алтернативни източници на енергия. Изискването е одобрено от енергийната комисия и е част от пакет от предложения за промяна на приетата през 2002 г. “Директива за енергийна ефективност на сградите”.

автор:marica.bg

 


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.