Категория проекти

Реклама


Нискоенергийна къща в полите на Стара планина

Нискоенергийна къща в полите на Стара планина

Share

 

 

 

Проектът на арх. Кунчо Цилков е една от трите български номинации за конкурса на Wienerberger Brick Awards 2016г.

 

Парцелът е разположен в южната част на Карлово на една от основните исторически улици на града непосредствено до „Площад-паметник Васил Левски". Всички околни сгради са с ниско застрояване с преобладаващо скатни покриви и строени в различни периоди от време. На север се намира Стара планина, а на юг има панорамен изглед към Карловската котловина.

Готова нискоенергийна къща - Карлово

Сградата е разположена в северната страна на маломерен (235 кв.м) ъглов парцел с изразена денивелация.

Нискоенергийна къща в полите наv Стара планина

 

Ограничената площ на парцела от 235 кв.м. е водеща при функционално-пространственото решение на сградата. Пешеходният вход е от „високата" част на терена в североизточния ъгъл на сградата, а от север е разположен входът към гаража. Дворът няма самостоятелен вход през улицата и е повдигнат до нивото на дневната, образувайки своеобразна панорамна тераса.

Нискоенергийна къща в полите на  Стара планина

Сградата е развита по височина на основен (първи) етаж и етаж за гости (втори етаж). По този начин тя се разделя на два функционални обема с оси юг-север (първи етаж) и изток-запад (втори етаж).

Конструкцията на сградата е „класическа" - стоманобетонна със зидове от керамични тухли. Интересен момент представлява съчетаването на стандартните строителни техологии и ценова ефективност с изискванията на функционалната програма, висок комфорт на обитаване и високата енергийна ефективност.

 

Сградата е проектирана като нискоенергийна, което преизпълнява изискванията на действащата нормативна уредба. Всички основни помещения са обърнати в посока юг и изток с цел оптимално ослънчаване през различните сезони. Площта и обемът на къщата са оптимизирани с цел намаляване обема за отопление и площта на топлоотдаващите повърхности. Основната част от площта на прозорците е разположена на южната фасада с цел максимизиране на енергийни печалби от слънчево греене. Всички помещения освен банята и дрешника на първия етаж са с естествено осветление спрямо функционалните изисквания на помещението.

Нискоенергийна къща в полите на  Стара планина

Нискоенергийна къща - план

Нискоенергийна къща - план

За отоплението и вентилацията на цялата сграда за един сезон ще бъдат необходими 7234 kWha (изчислено с PHPP2007). Отоплението ще се извършва чрез климатизатори в „мулти-сплит" система с номинален коефициент на преобразуване COP > 4,5 при температура 7 градуса. Средният коефициент на преобразуване за целия сезон ще бъде средно COP = 2,8 - 3. По тази причина годишната консумация на електрическа енергия за отопление няма да надхвърля 2700 kWha.

Всички инсталации са проектирани с оглед на максималното намаляване енергийните разходи. Осветлението e от енергоспестяващи LED осветителни тела с детектори за движение в двора и кроидорите. Системата за битова гореща вода се подпомага от слънчев колектор с вакуумни тръби и бойлер с вместимост 260 литр,а разположен на покрива.

Нискоенергийна къща в полите на  Стара планина

Сградата е ориентирана около образувалия се южен двор. Основни визуални акценти са разчупената, но ясна покривна конфигурация и геометричният контраст на двата етажа, вдъхновени от геометричната конфигурация на отделните групи върхове в силуета на „Стара планина".

Характерът на сградата е съобразен с наклоненият терен на парцела. Покривът е разделен на две части спрямо отделните етажи. Над първия покривът е едноскатен и изявен в интериорното пространство на дневната. Над втория етаж покривът е двускатен. По този начин втория етаж е „отдръпнат" на север от южния двор с цел визулано увеличаване на пространството на двора и поглед към Стара Планина.

Редактор: Ема Димитрова

автор:citybuild.bg


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.