Категория проекти

Реклама


Ясни са победителите в конкурса „Фасада Ceresit“ 2014

Ясни са победителите в конкурса „Фасада Ceresit“ 2014

Share

Надпреварата за креативен дизайн на топлоизолационна система е нов европейски конкурс за всички професионални архитекти.

Конкурсът е платформа за създаване, използване, обмен и отличаване на творческите приложения на топлоизолационните материали Ceresit. Победителите в локалния конкурс бяха отличени от „Хенкел България" на специална церемония в хотел Кемпински през ноември. Победителите в трите категории от България са:

 

фасада на годината

Категория Жилищни сгради до 5 апартамента

Арх. Свилен Белберов и арх. Петър Попдимитров

Еднофамилна къща в кв. „Горубляне"

В момента арх. Попдимитров работи като управител в „П+Архитекти" ООД - изцяло ориентирана към инвестиционно проектиране и устройствено планиране, а арх. Белберов е управител в „МаксБокс" ООД, водеща в областта на архитектурния дизайн.·Всеки от тях има участие в редица проекти и реализации на еднофамилни жилищни сгради, жилищни блокове, хотели, промишлени и търговски сгради. Обекти с по-голямо обществено и социално значение са проект и реализация на пространственото оформление на Метростанция „Жолио Кюри"; проект за Обществено-търговски център в Габрово; понастоящем - работа върху проект за Хотелски комплекс в кв. "Дружба", София.

Използвани продукти Ceresit: система за топлоизолация Ceresit Ceretherm Visage (лепило-шпакловка за топлоизолация CT 85, EPS CT 315, фибростъклена мрежа CT 325, грундираща боя CT 16, силикат-силиконова мазилка CT 174, Visage ефект дърво)

В обемно-фасадното решение проектантите и инвеститорът намират общ език, изразен чрез съвременна сграда с опростен, семпъл и функционален обем, доближаващ се до духа на съвременния немски минимализъм. Инвеститорите са младо семейство, немски възпитаници, които възприемат идеята чисто функционалното решение на фасадата да бъде графически и структурно обогатено чрез вмъкването на пана от дървена обшивка.

фасада на годината

В процеса на проектирането проектантите представят една доста убедителна визуализация на решението, която отлично се възприема от инвеститорите и те приемат идеята като крайна цел при реализацията. Разбира се, в процеса на строителството финансовата част започва да придобива все по-тежко значение, и реализацията на „красотите" - паната от дървена обшивка, които в края на краищата имат чисто декоративна и естетическа стойност, е поставена под въпрос. Тогава на помощ идва упорството на инвеститора, който е приел идеята на архитекта като своя, и познанията на строителя за съвременните материали.

Категория Жилищни сгради над 5 апартамента

Арх. Борис Енчев и арх. Евгения Кортевич

Апарт хотел в район Панчарево

fordewind architecture ltd. е базирано във Австрия и в България архитектурно бюро, основано от Евгения Кортевич и Борис Енев през 2001 година във Виена. fordewind architecture ltd. е мултифункционално студио, което работи по градски архитектурни и интериорни проекти, сценичен и събитиен дизайн. През последните години fordewind architecture ltd. набира популярност с проектите със силен социален ангажимент, следвайки своето кредо, че съдържателните пространства отварят перспективи към нов начин на живот.

фасада на годината

Използвани продукти Ceresit: система за топлоизолация Ceresit Ceretherm Classic (шпакловка за топлоизолация CT 83, лепило-шпакловка за топлоизолация CT 85, EPS CT 315, фибростъклена мрежа CT 325, грундираща боя CT 16, силикат-силиконова мазилка CT 174)

фасада на годината

АПАРТ ХОТЕЛ ПАНЧАРЕВО е разположен в покрайните на София на брега на Панчаревското езеро. Проектът, състоящ се от 25 апартамента, гледащи към езерото на север и разполагащи със зимни градини на юг, две лобита, бистро, фитнес и wellness център, е разположен в спокоен Belleview-парк. Върху нисък цокълен етаж, проектът се развива под формата на три кули във височината, за да остави свободен прекрасния поглед към езерото и отсрещните планини. Наклонено-чупещите се фасади не само определят характера на отворените между-пространства, но и на интериорите на апартаментите. Сградата е проектирана като ниско енергийна, ползвайки слънцето и сенките като естествен климатичен контрол.

Категория Нежилищни сгради

Архитектурно-проектантско бюро „Маркан"

Англо-американски колеж в село Лозен

"Маркан Проект" ООД стартира като самостоятелно юридическо дружество през 2004 г., а в годините 1993-2004 трупа безценен опит като вътрешна структура към "Маркан" ООД. Понастоящем е част от групата Маркан. Портфолиото на фирмата покрива широк спектър от дейности в инвестиционния процес - проектиране на сгради и съоръжения - технически и работни проекти, интериор, консултантски услуги, мениджмънт на строителството.

фасада на годината

Използвани продукти Ceresit: система за топлоизолация Ceresit Ceretherm Classic (шпакловка за топлоизолация CT 83, лепило-шпакловка за топлоизолация CT 85, EPS CT 315, фибростъклена мрежа CT 325, грундираща боя CT 16, силиконова мазилка CT 74)

Работата по строителната документация за Англо-американски колеж в с. Лозен е осъществена в тясно сътрудничество с McConley Associates - авторите на концептуалния проект за сградата. "Маркан Проект" ООД предлага редица промени и нововъведения с цел адаптиране на проекта към сложния и стръмен терен, както и към действащите български стандарти. Интериорните решения, разработени от българския колектив, допринасят за създаването на топла и комфортна атмосфера. Високата оценка на децата, обучаващи се в Англо-американския колеж, е най-ценното признание, което авторите биха могли да получат. Строителството е изпълнено в изключително кратки срокове, като "Маркан" ООД реализира проекта много професионално, без компромиси при влагането на качествени материали и изделия.

Конкурсът „Фасада Ceresit" дава прекрасна възможност за демонстриране на най-добрите практики във фасадния дизайн, разнообразието от подходи и новаторските решения във външното оформление на сгради. Конкурсът създадава пространство за диалог относно бъдещето на строителните норми, термоизолацията, дизайна и устойчивото строителство, както на международно, така и на локално ниво.

Автор: citybuild.bg


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.