Категория проекти


Реклама


Редови къщи с дървена конструкция

Редови къщи с дървена конструкция

Share

Арх. Огнян Кръстев от OGArchitecture ни предостави един от последните си проекти, създаден за приключил наскоро конкурс.

редови дървени къщи

Ситуацията се намира в квартал Юленурме, град Тарту, Естония. Теренът е равнинен и слабо зелесен. Състои се от 3 отделни парцела, върху всеки от които е разположена по една редова къща. Трите вида къщи са с различна визия и разпределения, но са обединени в цялостен архитектурен образ, като всяка редова къща се състои от 3 жилищни единици. Решени са с максимално ослънчаване и ясно зониране на функциите. Към всяка жилищна единица се предвиждат 2 паркоместа.

А ето и трите концептуални решения:

330 Model "Starter Home" - редова къща за млади семейства. Тя е с площ от 130,68 кв.м. Съдържа три жилищни единици. На първия етаж - 65,34 кв.м., са разположени дневна, кухня, трапезария и склад. В коридора се намира ниша с гардероб и пералня. На втория етаж - 65,34 кв.м, са разположени две спални, баня, както и родителска спалня със собствена баня.

360 Model "Premium Home" - редова къща за семейства с по-високи изисквания. Тя е с площ от 157,96 кв.м. Съдържа три жилищни единици. На първия етаж - 77,76кв.м., са разположени дневна с кът за камина, кухня, трапезария и склад. На втория етаж - 80,20 кв.м, са разположени две спални, баня, както и родителска спалня със собствена баня и дрешник, мокро помещение, тераса и релакс.

390 Model "Exclusive Home" - луксозна къща за семейства с високи изисквания. Тя е с площ от 182,52 кв.м. Съдържа три жилищни единици. На първия етаж - 91,26 кв.м., са разположени дневна с кът за камина, кухня, трапезария и склад. На втория етаж - 91,26 кв.м, са разположени две спални, баня, както и родителска спалня със собствена баня и дрешник, мокро помещение, тераса и релакс, сауна.

Конструкцията на сградите е решена със стоманобетонен скелет до кота +0,00 и дървен скелет нагоре. Дървеният скелет се състои от носещи дървени панели, изработени в заводски условия. Подовите панели се състоят от дървена рамка и шперплат. Стенните и покривните панели са от дървена рамка, минерална вата и гипсофазерни плоскости. Вентилируема фасада с дъсчена обшивка в различно направление придава хармоничен архитектурен образ.

Отоплението и климатизацията на сградите са решени чрез външно конвектрно тяло „въздух-въздух", отоплителната инсталация е чрез подово отопление, а охладителната - чрез стенни тела. Топлата вода също се доставя от тази система. Предвижда се монтиране на соларни и фотоволтаични панел, както и събиране на дъждовната вода в подземни резервоари.

Редактор: Ема Димитрова

Източник:citybuild.bg

Снимки:citybuild.bg


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.