Категория проекти


Реклама


Небостъргач от дърво строят във Виена

Небостъргач от дърво строят във Виена

Share

Най-високият небостъргач в света, направен от дърво, ще бъде издигнат в сърцето на австрийската столица Виена и ще е с височина 84 метра, съобщава британският вестник The Guardian. 24-етажното здание ще се появи в централния район Зеещат Асперн – един от най-мащабните модерни бизнес центрове в цяла Европа.

nebostargach_darvo

 

В дървения небостъргач ще бъдат изградени офиси, жилищни апартаменти, хотел, ресторант, SPA и фитнес център. Проектът на австрийските архитекти ще струва около 60 млн. евро. Строителството ще започне през 2016 година и трябва да приключи до 2018 година.

„Решихме дървото да бъде основният градивен елемент, защото в днешно време е важно да мислим за природата. Материалът е устойчив, а използването му вместо бетонни структури ще спести 2800 тона въглеродни емисии на околната среда. Те се равняват на ефекта от газовете, които автомобил ще изхвърли, ако изминава по 40 км дневно в продължение на 1300 години”, съобщава мениджърът на проекта Каролин Палфи.

Пожарната служба в столицата изрази безпокойството си във връзка с новата сграда, в чиято структура дървото ще бъде 76%. В момента архитектите и огнеборците организират съвместни тестове за издръжливост и защита на дървения материал. Проектът среща съпротива и заради височината на небостъргача, който може да бъде в разрез с цялостната архитектурна визия на столицата.

Досега най-високите изцяло дървени здания бяха 10-етажна жилищна сграда в Мелбърн, Австралия, и бизнес център на 14 етажа в Берген, Норвегия.

 

източник:1kak1.com


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки