Категория проекти

Реклама


Къща от слама правят в пернишкото село Кладница

Къща от слама правят в пернишкото село Кладница

Share

Младо семейство от София вече е вдигнало покрива на една от малкото „пасивни къщи" в България.

Един ТИР с 450 бали слама са били нужни за дома на Веселин Москов, който за десет седмици е изграден до предстоящата замазка с глина. Пред "Дарик" собственикът разказа, че това строителство е с 30-40 процента по-евтино от монолитното, като домовете, направени от слама, са енергоспестяващи и с много нисък въглероден отпечатък. Според собственика има още една такава къща в село Хотница, построена от двама англичани. Тя обаче е по-ниска и малка, защото използва друг метод, без дървена конструкция.

къща от слама в България

За разлика от технологията, която се използва в някои държави в Европа и в Съединените щати - самите бали да носят покрива на къщата, в Кладница строят с дървена конструкция. Всичко в бъдещия дом е като при класическата къща - с ламперия, обшивки, изолации и дограма, с единствената разлика, че стените са от 45 см широки бали, които обаче нямат носеща роля.

къща от слама в България

Автор на проекта е арх. Ива Делова от Асоциацията за строителство с естествени материали (АСЕМ) - организацията, която прави първи стъпки за узаконяването на строежа на къщи от слама. Преди четири години АСЕМ заедно с Института за научни изследвания и проектиране към УАСГ разработват концепция за легитимиране на сламените бали като строителен материал за изграждане на неносещи стени. След много лабораторни изследвания е било издадено техническо становище за влагане на сламата в строителството. На базата на това становище преди година е било издадено и първото разрешително за изграждане на сламена сграда в България.

къща от слама в България

Балите са от казанлъшкото село Ветрен. Сега къщата се обшива и предстои измазването й първо с глина, а след това с външна замазка. Къщата е обшита с бамбукови колци - сламената стена се стяга с тях от двете страни и така балите допълнително се сбиват. Инструментите са голям дървен чук, с който балите се подравняват, големи метални игли за обшиване и гребени като четка от пирони, защото балите, след като бъдат подравнени, трябва да бъдат сресани, разказва още Веселин Москов.

Редактор: Ема Димитрова

автор:citybuild.bg


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.