Категория проекти

Реклама


"Капитал форт" е новата най-висока сграда в София

"Капитал форт" е новата най-висока сграда в София

Share

 София има нова най-висока сграда. Това е офис зданието "Капитал форт", чието строителство вече приключва. Сградата се издига на 126 метра височина на бул. "Цариградско шосе" и надминава досегашния рекордьор на столицата - хотел "Родина", който е висок 104 метра.
"Капитал форт" е една от знаковите сгради, които се забелязват още с влизането в София по бул. "Цариградско шосе". Високото здание с елегантна архитектурна визия оформя югоизточния вход на столицата и внася нов импулс в ритъма на оживения булевард.

Архитектура и функции

Комплексът представлява функционален микс от офиси клас А и търговски площи. Той се състои от две надземни тела – високо и ниско тяло, издигащи се над общо партерно ниво (подиум), и два подземни етажа.
Високата сграда предлага офиси клас А, които се простират на площ от 80 кв.м до 1200 кв.м в зависимост от нуждите на наемателите. Сградата е с площ 32 000 кв.м и височина 126 метра, има 24 офисни етажа и 12 асансьора. От високите етажи се открива панорамна гледка към София, Витоша и Стара планина.
Ниската сграда е разположена в южната част на комплекса и има Г образна форма. Зданието е с площ 12 000 кв.м и височина 30 метра, има 6 офисни етажа и 6 асансьора. В него са проектирани офиси клас А от типа open space с големина от 400 кв.м до 1700 кв.м на етаж, с възможност за гъвкаво определяне на площта в зависимост от конкретните нужди на клиента.
Подиумът, който обединява двете сгради в комплекса, се състои от две нива. Тук са  разположени централното фоайе на сградата, търговски площи, банкови офиси, конферентни зали и заведения за хранене. Сърцето на комплекса е централният атриум-лоби с площ 1200 кв.м с 10 метра височина и 4 ескалатора, които осигуряват бърз и лесен достъп до офисите.
На партера на подиума са разположени търговски площи и заведения за хранене. Тук са предвидени банкови офиси със самостоятелни входове, различни видове помещения за услуги и кафене с изглед към централното фоайе на сградата. С лице към бул."Цариградско шосе" са проектирани търговски площи тип "showroom" със самостоятелни входове и второ ниво.
В южната част на подиума има бутиков ресторант и голям ресторант на самообслужване с възможност за използване на открити тераси. На второто ниво на подиума са разположени фитнес зала, търговски обекти, конферентен център с три зали с възможност за обединяване, както и зимна градина с места за от дих и рекреация.
Подземните гаражи на комплекса се простират на две нива, които включват общо 670 паркоместа.

Иновативни климатични системи

"Капитал форт" е сертифициран по критериите на стандарта за устойчиви и зелени сгради BREEAM. В зданието са внедрени иновативни климатични системи, чрез които се постига висок коефициент на трансформиране на енергията и намаляване на вредните емисии. Отоплението и охлаждането на сградата стават чрез последно поколение енергоспестяващи термопомпени фреонови климатични агрегати.
Офисна част разполага с тритръбна система за разпределение на фреона, позволяваща автономност на избора за отопление и охлаждане във всеки офис. Всички обитаеми помещения в сградата са вентилирани с подаване на пресен въздух, като задължителният въздухообмен се извършва с рекуперативни вентилаторни блокове, топлоизолирани въздуховоди и решетки.
Комплексът разполага и с интелигентна система за управление на сградните инсталации. Тя обработва информацията за енергопотреблението на всеки офис и дава възможност за оптимизирането му и намаляването на разходите на наемателите. Системата контролира микроклимата на общите части, следейки внимателно външните климатични условия. Отделна система за сигурност пък управлява устройствата за контрол на достъпа и видеонаблюдението.

Хай-тек фасади и стъклопакети

За изграждането на носещата конструкция на сградата са използвани 70 000 куб. м високоякостен бетон и над 10 000 тона стомана. Тя е проектирана така, че да отговаря на най-съвременните изисквания за дълготрайност и сеизмична устойчивост.
За изграждането на фасадите на "Капитал форт" са използвани различни фасадни решения в зависимост от типа на сградата и архитектурната визия. За високата сграда е разработена тип "елементна" окачена фасада с четири нива на отбрана против проникване на вода и въздух, както и поемане на сериозни товари и премествания на плочите вследствие на земетръс.
Ниската сграда и подиумът са реализирани чрез комбиниране на елементна фасада, алуминиева фасадна система и специално разработена вентилируема фасада за зоните с алуминиеви панели.
За прозорците е използвано хай-тек стъкло в конфигурация на троен стъклопакет, който осигурява максимална топлоизолация през зимата, оптимална слънцезащита през лятото, повишено използване на естествена светлина, както и подобрена звукоизолация.
Над покривите на високата и ниската сграда са проектирани архитектурно-декоративни елементи, излизащи над плоскостта на покрива. Те са изпълнени с носеща метална конструкция от стоманени греди и колони, както и облицовка от фасадни алуминиеви панели.

Радостина Попова


Обект: Офис сграда клас А "Капитал форт"
Инвеститор: "Форт Нокс" ООД
Проектанти: "А и А Архитекти" в партньорство с "Аткинс Дизайн Студио"
Конструктори: "Структо" ООД
Изпълнители: груб строеж - "Ибера Инвест" АД, фасади - "Тал Инженеринг" ЕООД и "Кристиан Нейко" ООД
Строителен надзор:"Инвестиционно консултантска компания" ООД
Системи: напрегнати конструкции - Feryssinet, фасадни системи – ЕТЕМ, стъкла – Guardian, VRF – Toshiba, асансьори – Schindler, електро - Schneider Electric и Eaton, окачени тавани – Lindner, Armstrong, Fielitz, двойни подове – Lindner, покривни панели – RUUKI, хидроизолации – BauderKARAT.

източник:stroitelstvo.info


 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзки

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.