Вариантът “стара къща” е по-евтин

Вариантът “стара къща” е по-евтин

Share

Вместо да строите от начало, от кота 0, си купете стара къща. Много хора днес са подведени от тази перспектива. Но дали тя е по-добрата възможност за тях. И ще ги лиши от проблеми? Съвсем не, казват специалистите. Искате собствен дом и търсите да купите стар чифлик, който обаче изисква ремонт. Такова решение е несъмнено много по-евтино.

kashta

Въоръжете се с търпение, предупреждават обаче експерти. След това помислете за евентуалните проблеми. Първият е, че ще спестиш пари, но само от материалите на груб строеж, казват потърпевши. Парите за труд ще отидат за разрушаване или къртене по старата къща. Добрата новина е, че няма да имаш главоболия по проектирането и ваденето на разрешителни.

Като цяло, вариантът "стара къща" е по-евтин. Той ще ви спаси от бремето с безкрайните разходи за материали и строителни работи след това. Съпътствани от попълване на безброй документи, докато получите необходимите разрешения за строеж.

Но пък закупуването на стара къща съвсем не означава липса на проблеми. Само че те са в по-различен план. Тази постройка традиционно изисква реставрация. Плюс нова мазилка за фасадата. Минусът е, че клиентът не може да избира разпределението на пространството, поне не това, което иска. Едва ли ще може да бута и старите стени, за да получи допълнително място в дома.

Неизбежно възниква и въпросът с отоплението. Възможно е да се окаже, че в миналото домът не е отопляван, особено ако е направен от кирпич. Ако попаднете на къща, построена 20 години по-рано, тя вече не държи топло достатъчно добре и стените й са застрашени от влагата. Старите технологии в строителството допускаха употребата на минерална вата с дебелина 5 см - за отопление. Съвременните обаче изискват един по-дебел слой - поне 10-15 см. Такава дебелина на минералната вата не влияе на външния облик на сградата, но несъмнено ще увеличи топлинното съпротивление на откритите стени.

Източник:Марица.бг

 
Joomla SEO by AceSEF

Спонсорирани връзкиИзползваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.